Paliwo lotnicze z pomidorów?
Pomidory są drugim na świecie najpopularniejszym warzywem. Technolodzy z Unii Europejskiej chcą przerabiać nienadające się do handlu pomidory na... paliwo lotnicze.
Naukowcy z unijnego projektu ToFuel rozwijają koncepcję rafinerii zmieniającej odpady z pomidorów w paliwo lotnicze i inne cenne produkty. Jak podały agencje prasowe, przetwarzanie biomasy pomidorowej pozwoli zmniejszyć ilość odpadów i wpłynąć na redukcję emisji CO2 w lotnictwie.
Projekt ToFuel łączy specjalistów z różnych krajów Europy i wykorzystuje nowoczesne metody przetwarzania biomasy. Pod kierownictwem ekspertów z Politechniki w Grazu (Austria) ma powstać biorafineria przekształcająca pozostałości po pomidorach w paliwo lotnicze, paszę dla zwierząt i olej spożywczy.
Cel unijnej ,,neutralności klimatycznej'' oraz związana z nim redukcja emisji CO2 w sektorze lotniczym w dużej mierze zależą od produkcji konkurencyjnych i zrównoważonych paliw lotniczych. Jednak produkcja pomidorów generuje duże ilości resztkowej biomasy w postaci kwiatów, liści, łodyg, skórek, nasion oraz pomidorów o jakości niehandlowej. Stąd propozycja, by przerabiać je na paliwo.
- Według obecnych szacunków ok. 3% zrównoważonych paliw lotniczych potrzebnych w Europie do 2030 r. mogłoby zostać pokryte z wytłoków pomidorowych wytwarzanych w całej UE, czyli z pozostałości z przetwórstwa pomidorów - powiedziała zarządzająca projektem Marlene Kienberger.
0 komentarze