GUS: kapusty więcej - cebuli mniej w 2025 roku
Ceny w skupach potwierdzają dane Głównego Urzędu Statystycznego - warzyw ogółem w tym roku zebrano więcej niż przed rokiem. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych1 w 2025 roku nie pozostawia wątpliwości - w 2025 roku urodzaj był prawie na wszystko.
Jak poinformował GUS, łączna produkcja warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) została oszacowana na ok. 4,1 mln t, tj. o 6,1% więcej niż w roku ubiegłym.
Sprawdźmy szczegółowe dane:
- Zbiory kapusty w 2025 r. wzrosły, w porównaniu z 2024 r., o 5,5% i wyniosły 602,7 tys. t.
- Produkcję kalafiorów oszacowano na 119,8 tys. t, tj. o 10,8% więcej niż przed rokiem,
- Zbiory brokułów oceniono na 78,6 tys. t, tj. o 1,9% więcej niż w 2024 r.
- Z powodu spadku powierzchni uprawy, zbiory cebuli w 2025 r. były niższe o 6,4% w porównaniu z rokiem poprzednim i wyniosły 632,2 tys. t.
- Produkcję marchwi oszacowano na 611,3 tys. t, tj. o 9,3% więcej niż w 2024 r.
- Produkcję buraków na 267,5 tys. t, czyli o 11,1% więcej niż rok wcześniej.
- Zbiory pomidorów gruntowych zwiększyły się o 9,6% i wyniosły 223,0 tys. t
- Zbiory ogórków zmniejszyły się o 7,1% do 104,6 tys. t.
- Produkcja pietruszki wyniosła 158,4 tys. t, tj. o 4,3% więcej niż w roku poprzednim
- Zbiory selerów korzeniowych zwiększyły się o 14,8% do 114,7 tys. t.
- Ze względu na wzrost powierzchni uprawy, zbiory kukurydzy cukrowej w 2025 r. były o 22,6% większe niż przed rokiem i wyniosły 196,2 tys. t.
- Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 477,3 tys. t i była o 12,3% większa niż rok wcześniej.
- Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na 478,2 tys. t.
0 komentarze