premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2021-09-22

KSC wystartowało z kampanią cukrową

Udostępnij ten artykuł

Prognozy zakładają, że siedem cukrowni KSC przerobi rekordową ilość buraków, które skupi od ponad 13 tys. polskich rolników. Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy.

image

Jak informuje Krajowa Spółka Cukrowa, uroczyste rozpoczęcie kampanii cukrowniczej miało miejsce w Cukrowni Nakło.

- Prognozujemy, że wszystkie siedem cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej przerobi w kampanii 2021/2022 ok. 6,4 mln ton surowca. Planowana produkcja cukru może więc w tym roku pobić nasz dotychczasowy rekord 909 tys. ton – mówi Krzysztof Kowa, Prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Jako pierwsza krojenie burakó rozpoczęła Cukrownia Kruszwica. 15 września przerób rozpoczęły Oddziały: Cukrownia Dobrzelin oraz Cukrownia Kluczewo, natomiast 18 września Cukrownia Nakło. Cukrownia Krasnystaw rozpocznie krojenie 25 września, a Cukrownia Malbork 28 września. Jako siódmy, do pozostałych dołączy 2 października Cukrownia Werbkowice. Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego.

Na uroczystym rozpoczęciu kampanii obecny był Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP.

- Niezależnie od tych wszystkich zagrożeń jakie są związane z produkcją cukru na świecie, mód, zmian oczekiwań konsumentów, presji cukru z trzciny cukrowej musimy wszystko uczynić, żeby produkcję buraków w Polsce utrzymać. Ona jest szalenie ważna dla rolników, którzy się tym zajmują, jest ważna również dla polskiej gospodarki, dla wyników ekonomicznych polskiego rolnictwa.  – podkreślił Jan Krzysztof Ardanowski.

Plony buraków w tym roku powinny być jednak lepsze niż w roku ubiegłym.

- Późne i wydłużone siewy, trudności w zwalczaniu szkodników i kontroli zachwaszczenia czy wreszcie – w zależności od rejonu -  niedobór lub nadmiar opadów spowodowały, że mamy bardzo duże zróżnicowanie jeżeli chodzi o plony i jakości surowca w poszczególnych regionach plantacyjnych. Patrząc globalnie będzie to lepsza kampania od zeszłorocznej, jednakże wyniki odbiegać będą od tych rekordowych, które uzyskiwaliśmy jeszcze kilka lat temu - mówi Krzysztof Nykiel, Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

foto: Krajowa Spółka Cukrowa

Dodaj komentarz



0 komentarze

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności