Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2025-09-22

Mniejsza produkcja wołowiny w Polsce i UE w 2025 roku

Udostępnij ten artykuł

Polska jest piątym producentem wołowiny w UE po Francji, Niemczech, Hiszpanii i Włoszech. Pomimo spadku w pogłowiu bydła, wzrasta eksport produktów wołowych i cielęcych. Ma to związek z dużym globalnym popytem na produkty wołowe oraz korzystnymi cenami asortymentu wołowego na rynku międzynarodowym - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

image

W 2025 r. zarówno na rynku globalnym, jak i w Unii Europejskiej prognozowany jest spadek produkcji wołowiny. W krajach UE mniejszy poziom produkcji jest następstwem utrzymującego się od kilku lat spadku pogłowia bydła u wiodących producentów żywca wołowego.

Z danych KOWR wynika, ze w pierwszym półroczu 2025 r. z Polski wyeksportowano 280 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 4% więcej niż przed rokiem, a przychody z eksportu wyniosły ponad 1,7 mld euro (7,4 mld zł), o 32% więcej r/r.

KOWR poinformował, że utrzymujący się od kilku lat spadek pogłowia bydła u wiodących unijnych producentów wołowiny skutkuje zmniejszającym się poziomem produkcji żywca wołowego w UE. Z danych Eurostatu wynika, że pogłowie bydła w UE w grudniu 2024 r. liczyło 71,9 mln szt. i było o 2,6% mniejsze niż w grudniu 2023 r. Spadek pogłowia wystąpił u wszystkich wiodących unijnych producentów wołowiny. We Francji pogłowie spadło o 2% r/r, w Niemczech – o 3,5%, w Irlandii – o 3,3%, w Polsce – o 1,2%, w Hiszpanii – o 1,9%, a we Włoszech – o 3,9%.

- Według najnowszej prognozy KE mniejsze pogłowie bydła będzie skutkowało spadkiem produkcji żywca wołowego w UE. Przewiduje się, że w 2025 r. w całej Unii Europejskiej produkcja wołowiny może wynieść 6,57 mln ton, o 1,3% mniej niż w 2024 r. - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Malejąca produkcja wołowiny na rynku wspólnotowym skutkuje spadkiem wolumenu eksportu do krajów pozaunijnych. W pierwszym półroczu 2025 r. kraje UE wyeksportowały łącznie poza obszar celny UE 432 tys. ton produktów wołowych (w ekwiwalencie tusz), o 15% mniej niż przed rokiem.

Jak podał KOWR, Polska, z roczną produkcją żywca wołowego na poziomie 500–600 tys. ton, jest piątym producentem wołowiny w UE (z udziałem wynoszącym około 10%), po Francji, Niemczech, Hiszpanii i Włoszech. Około 80–90% wolumenu krajowej produkcji wołowiny przeznaczane jest na eksport, w tym ponad 80% – do krajów UE. W pierwszym półroczu 2025 r. z Polski wyeksportowano 280 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 4% więcej niż przed rokiem. Przychody z eksportu wyniosły ponad 1,7 mld euro (7,4 mld zł) i były o 32% większe r/r.

Import produktów wołowych do UE w pierwszym półroczu 2025 r. wyniósł 188 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 5% więcej niż przed rokiem. Największymi dostawcami wołowiny na rynek unijny były: Wielka Brytania (53 tys. ton, 28% udziału w imporcie), Brazylia (44 tys. ton), Argentyna (36 tys. ton) oraz Urugwaj (25 tys. ton). Łącznie z czterech krajów Mercosur (Brazylia, Argentyna, Urugwaj i Paragwaj) przywieziono do UE 108 tys. ton, co stanowiło 57% importu produktów wołowych ogółem (w 95% było to mięso wołowe).

Wołowinę z krajów Mercosur importowały przede wszystkim: Niderlandy (37 tys. ton), Włochy (29 tys. ton), Niemcy (19 tys. ton) i Hiszpania (14 tys. ton).

źródło: KOWR

Dodaj komentarz



0 komentarze

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności