Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Eryk

Dynia sezon 2020

Recommended Posts

Guest Eryk

Witam!

Jak w tym roku oceniacie sezon dyniowy ??

Będzie popyt ??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ANDRZEJ

A czy wystąpiły u Ciebie jakieś anomalie na polu, które decydują o podaży?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gosc

Na lekkiej glebie to raczej wschody mam średnie, mróz zrobił swoje, ale coś tam rośnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ANDRZEJ

W okresie po zasiewie mamy zimne noce, więc wschody będą słabe. Tak jest w całym kraju, ale to jescze nie powód do zmartwień.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gość

Może przy słabszych plonach będzie lepsza cena. Posiałem dynie bezłuskową z 20 arów ale najbliższy skup jest 100 km dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gość

A u innych osób jak wyglądają wschody dyni ?? 

Będzie rosło w tym roku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gość

U mnie 5/6klasa ziemi, sam piach.

A wody dostało i rośnie jak szalone.

A u was ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Malorolny

A u mnie cały czas jest zimno i sucho. Akurat to, że sucho to na tym etapie wzrostu nie przeszkadza, ale te chłodne sprawiają, że dynia z siewu męczy się i nawet pierwszego liścia właściwego nie ma, a siana 4 tygodnie temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gość
14 godzin temu, Gość Malorolny napisał:

A u mnie cały czas jest zimno i sucho. Akurat to, że sucho to na tym etapie wzrostu nie przeszkadza, ale te chłodne sprawiają, że dynia z siewu męczy się i nawet pierwszego liścia właściwego nie ma, a siana 4 tygodnie temu.

A okolice ?? Areał?? Odmiana dyni ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Dyniovo
W dniu 11.06.2020 o 13:37, Gość Gość napisał:

A okolice ?? Areał?? Odmiana dyni ??

Szukasz dostawców na nowy sezon?? Mam 0,6 ha: hokkaido, halloween, bambino, piżmowa. Południowa Wielkopolska

Edited by IGRiT
Usunięto numer telefonu - forum nie służy do przedstawienia swojej oferty handlowej. Proszę się ogłosić w ogłoszeniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gość
W dniu 22.06.2020 o 10:29, Gość Dyniovo napisał:

Szukasz dostawców na nowy sezon?? Mam 0,6 ha: hokkaido, halloween, bambino, piżmowa. Południowa Wielkopolska

Nieee xD

Sam mam z  40 arów dyni bezłuskowej.

Na klasie 5/6 ale mi zarosło komosą, niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kmi

Nie ma za dużo brzoskwini, część dyni przemarzła w maju, jest sucho, plonu nie będzie, dynia pójdzie na dżemy 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kpr
5 godzin temu, Gość Yugo napisał:

Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej

Jakie ceny i zainteresowanie Hokkaido, Piżmowa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kmi

Jesteś kpr to wiesz, że jest koniunktura, jak nigdy, hokkaido od 1zeta do 2,6 hurt, spitfire od 0,7 do 1,1 hurt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Koli

Też jestem z okolic proszowic i powiem za zainteresowania nie ma. Żaden skup nie chce większych ilości hokkaido, a wiadomo rybitwy dno ze wszystkim. Od kilku lat sądzę dynie i tak słabego zejścia nie pamiętam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kpr

Panowie jakie ceny i zainteresowanie Hokkaido i Piżmowa. Widzę ogłoszenia z mazowieckiego po 2zl/kg- sprzedajecie po tyle? Okolice Krakowa 1- 1,4zl płacą i juz nieliczni mają towar w większych ilościach. Jak giełdy i zainteresowanie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gin rolniczy

Witajcie, jak widzicie po niku szukam dzbanów w rolnictwie i znalazłem 🙂 Kiedy zaczynałem z dynia hokkaido 12 lat temu to cena min. Była 3 zł/kg do hurtu. Z roku na rok rósł popyt ale i podaż, dyni nawet brakowało i tak jest do teraz, dyni co roku brakuje. I jest jeszcze sporo ludzi którzy nigdy nie spróbowali np. Hokkaido. Ale większość rolników w pl to totalne puste dzbany i sami sobie niszczą jakiś segment asortymentu, który mogli by sprzedawać z dobrym zyskiem, a nie takim co można w tych czasach tylko wegetować i zarobić ledwo na życie. Takim kolejnym warzywem jest dynia, bo zaczęli ją siać idioci. Nie generalizuje, bo jest wielu solidnych z pasją rolników, którzy robią to od lat i mają konkretny towar. Niestety  większość to ćwoki, skoczki i patalachy, nie dość że nie potrafią dobrego towaru wyhodować to jeszcze w godziwych pieniądzach sprzedać. Cenę totalnie zepsuli zwłaszcza rolnicy z Mazowieckiego i Małopolski, no i część kartofli z Łódzkiego. Nie wiem jakim trzeba być zjebem żeby jakieś 4 lata temu do dużej firmy z papryka w nazwie sprzedawać np. Dynie hokkaido za 40 groszy/kg, gdy ja wtedy nie sprzedawałem niżej niż 1,7zł i to luzem. Jeszcze mi wtedy dyni brakło i w listopadzie kupowałem sam od tych głąbów kapuścianych. Ale ja nie chciałem być lichwiarskim handlarzem i płaciłem ponad 1,2zl gdy inni kupowali po max 75gr. W tym roku sprzedałem już 90% produkcji że średnia 1,85zł. Najniższa cena to 1,6, najwyższa do detalu 3,5zł. Dlaczego to wszystko piszę. A no do Was Dzbany! Jeżeli nie umiecie czegoś robić to spróbujcie alę na litość Boską dajcie sobie spokój jeśli wam nie wychodzi, bo psujecie sobie i innym życie. Dynia hokkaido od rolnika luzem z gospodarstwa powinna kosztować min. 1,5zl/kg., przy dobrym wybarwieniu, bez zielonych przebarwien, suchym ogonkiem, wolnym od uszkodzeń. (a co sprzedają niektórzy byle sprzedać i cenę sp***dolić, większość sama wie) nie wspomnę o idiotach, którzy zbierają np. Dynie hokkaido albo muscat w sierpniu, gdy ona jeszcze zielona w środku jest, a zdjęc i ogłoszeń w tym roku takich było dużo. Ktoś musiał się nieźle naciąć po zakupie, nie jedna Pani w domu porzuciła myśl o urozmaiceniu posiłków o dynie. Nie pisze tu o tych, którzy rzeczywiście w sierpniu z tuneli mają już w pełni dojrzałą dynie. Wracając od rolnika 1,5zł. Na giełdzie min 2 zł. A do detalu po 3 zł. Ludzie konkurujcie jakoscią, solidnością itd. A nie tylko ceną bo zjechać do minimum to umiecie ale podnieść cenę zwłaszcza w głowie handlowców to żaden nie jest w stanie. A później płacz i lament że trzeba hektary sprzedać, że następców nie ma, że zejście słabe, że ceny niskie a środki do produkcji i podatki ciągle rosną. A że handlowcy źli o dożynają itd. Typowym rolnikom w PL ciągle te teksty hulają po dzbanie, bo co może hulać. Wiecie dzbany, że rolnik w Niemczech za dynie hokkaido dostaje z podwórza min. 2,5zł do 4,5zł, a w detalu to ceny u nich zaczynają się od 4,5 zł do nawet 20 zł na południu kraju. We Francji w tym roku w marketach widziałem muscat za 4,5 euro /kg a hokkaido za 2,5 euro/kg. Według francuskiej agencji rolniczej zysk z uprawy np dyni hokkaido  (przy takich samych nakładach na 1ha ja w Polsce) to min 30 tyś zł /ha To JEST ZYSK. mi się udało taki osiągać kilka lat temu. Pochwalcie się jakie Wy macie zyski? Jestem ciekawy, przy 1zł za kg, to może z 10 tys zł z ha zysku będzie. Czyli min. 3-4 razy mniej niż Niemiec czy Francuz, to jak Wy dzbany chcecie konkurować z nimi? Ceną? Powodzenia. Podsumowujac produkujcie dobry, ładny smaczny towar, nie dajcie się ponieść idiotycznym wytycznym odnośnie kształtów, kalibrów. Cena min 1,5 zł, giełda min 2 zł. Niech 50% zostanie dzbanami i dalej produkuje w cenie poniżej 0,80, będzie przynajmniej od kogo kupić na handel. Pozdrawiam myślących i ciężko pracujących rolników

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest PumpkinHead

Pozdrawiam Pana "gin rolniczy"- napiłbym się z Tobą wódki bo jest z kim! Jakbyś się wybierał w ok. Krakowa to zapraszam! Dokładnie tak samo myślę w tym temacie. Nie mam takiego stażu w w uprawie dyni ale kilka lat już uprawiam. Co można dodać do tego co napisałeś- sprzedaję tylko hurtowo do pośredników zaopatrujących sieci i eksportujacych- cena od lat taka sama: np. Hokkaido w sierpniu 1,2zl/kg , i słabe zejście, wrzesień, październik cena 0,8zl,kg bo promocja i każda ilość, listopad 1,2zl,kg i zejście słabe. Ja zaczynam w listopadzie. Towar mam najwyższej jakości( zazielenione czy pogryzione nawet nie zbieramy jeśli są), odmiany najdroższe ( ok 4tys/ha) i co? A gó__o -kazdy chwali i chce kupować tylko 20gr nie dołoży bo jakiś kur_a Mietek chce wozić po 80gr! Przykład: byłem ostatnio z ciekawości na Rybitwach w Krakowie - sprzedaję bez problemu hurtowo po 1,5zl/kg , facet parę aut dalej po 1zl ceni  pytam czemu- " A ja to marchew sieje a to tak przy okazji dzieci zasadzily i to ich pieniądze, ile kto da bo wyrzucić szkoda! Ręce opadają! Zasadza jakiegoś syfu ale takim patalachom jakimś cudem urośnie i oddają po ile kto da bo zgnije bo niema pojęcia jak to przetrzymac dłużej! Podsumowując- z dyni są dobre pieniądze ale trzeba pominąć pośredników o co się będę starał bo towar umiem zrobić jak z katalogu a  i od takich Mietków można kupić za pół darmo. Zaglądaj tu "gin rolniczy" pogadalbym z Tobą na priv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...