Skocz do zawartości

Suszenie ziół


Gość Magdalena

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdalena

Jestem tłumaczką języka czeskiego i czy mogłabym prosić o pomoc? Tłumaczę teraz książkę, której bohaterka zbiera zioła sprzedawane później w skupie. W tekście pada czeskie wyrażenie "sesychaci pomer". Znalazłam, że jest to stosunek masy mokrych ziół, do masy ziół po ich wysuszeniu, jednak nie mogę nigdzie znaleźć określenia polskiego. Czy takie isnieje? Jeżeli tak, czy mogę prosić o pomoc w ustaleniu tej nazwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year later...
Gość Grzegorz

Jestem tłumaczką języka czeskiego i czy mogłabym prosić o pomoc? Tłumaczę teraz książkę, której bohaterka zbiera zioła sprzedawane później w skupie. W tekście pada czeskie wyrażenie "sesychaci pomer". Znalazłam, że jest to stosunek masy mokrych ziół, do masy ziół po ich wysuszeniu, jednak nie mogę nigdzie znaleźć określenia polskiego. Czy takie isnieje? Jeżeli tak, czy mogę prosić o pomoc w ustaleniu tej nazwy?

wskaźnik usychalności ziela.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...
  • 10 months later...
Gość gryczany

Właśnie, że nie !

"sesychaci pomer" jest odwrotnością zawartości suchej masy w materiale roślinnym. Po polsku, lepiej byłoby napisać "uzysk", bo "sesychaci pomer" przyjmuje wartość np. 6:1, czyli z 6 kg świeżej masy uzyskuje się 1 kg suszu (ale to nie jest zawartość suchej masy).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...